Aspergeseizoen 2024 weer voorbij

Aan alle mooie dingen komt een einde. Ook aan aspergeseizoen 2024.

Drie maanden hebben we volop kunnen genieten van verse asperges.
Het was een bizar jaar.

Op 5 maart stonden de eerste asperges al boven de grond.
Op 15 maart zijn we open gegaan.
Nog nooit zo vroeg!
Heel veel water 💦 hebben we gehad. Regen, regen en nog eens regen🌧️ .
Het zonnetje heeft zich niet veel laten zien.
De planten zijn toe aan rust en herstel. Asperges moeten reserves opbouwen. Dit betekent dat ze energie en voedingsstoffen opslaan in hun wortels, wat essentieel is voor het voortzetten van hun groeicyclus en het produceren van gezonde scheuten voor het volgende seizoen!

Dus om het volgende seizoen een goede kwaliteit te kunnen steken is het van belang om op tijd te stoppen. De laatste asperges zijn vandaag verkocht.
De asperges kunnen nu doorgroeien en energie opbouwen voor volgend jaar.

Het goede nieuws is dat er in 2025 weer een nieuw aspergeseizoen start!

De smaak was geweldig en we hopen dat jullie er net zo veel van genoten hebben als wij.

We hopen jullie in het voorjaar van 2025 weer terug te zien.

De aardbeien verkoop gaat voorlopig nog even door vanuit onze verkoopautomaat.
7 dagen in de week.

Iedereen bedankt voor het vertrouwen en graag weer tot volgend jaar.

15 juni einde aspergeseizoen 2024

#aspergessintmichielsgestel #gestelseasperges #dungenseasperges #aspergesbrabant #verseasperges

15 juni 2024 einde aspergeseizoen

Waarom stopen we dit jaar op 15 juni?
Dit jaar is het aspergeseizoen al vroeg van start gegaan. Op 5 maart stonden de eerste asperges al boven de grond! Momenteel steken we een jong perceel van het ras Backlim. Dit perceel is geplant in 2022 en we steken dit nu voor het tweede jaar. Bij een jong perceel stop je eerder met steken om de plant de kans te geven te herstellen en energie op te slaan voor het volgende jaar. Aspergeplanten hebben tijd nodig om hun wortelstelsel te versterken en voldoende reserves op te bouwen. Door eerder te stoppen met steken, kunnen de planten groeien en fotosynthese uitvoeren, waardoor ze sterker worden voor de volgende groeiseizoenen. Dit is cruciaal voor jonge gewassen om een gezonde en productieve toekomst te garanderen.

Op 24 juni eindigt traditiegetrouw het aspergeseizoen. Dat is niet omdat alle asperges vanaf dan niet meer lekker zijn. Na de asperge-oost moet de aspergeplant nog een tijdje op sterkte komen om het jaar erna weer asperges te produceren. Door de plant te laten groeien, is de kans op een succesvolle oogst volgend jaar groter.

Groei- en oogstcyclus: Asperges hebben een specifieke groeicyclus. Het aspergeseizoen begint meestal zodra de bodemtemperatuur voldoende is opgewarmd, wat meestal rond half april is. Na 24 juni, de feestdag van Sint-Jan (Johannes de Doper), krijgen de aspergeplanten de tijd om te herstellen en energie op te slaan voor het volgende jaar. Het beëindigen van de oogst op deze datum geeft de planten de kans om nieuwe scheuten en bladeren te ontwikkelen, wat essentieel is voor de fotosynthese en de energieopslag in de wortels.

Traditie en cultuur: De datum van 24 juni heeft ook een culturele achtergrond. De feestdag van Sint-Jan markeert een traditioneel einde van de lente en het begin van de zomer in veel Europese culturen. In Nederland is dit een ingeburgerde traditie geworden die het einde van het aspergeseizoen symboliseert.

Kwaliteit en duurzaamheid: Het te lang oogsten van asperges kan de kwaliteit van de asperges verminderen en de gezondheid van de plant aantasten. Door de oogst tijdig te stoppen, wordt de plant beschermd tegen overbelasting, waardoor de asperges het volgende seizoen weer van goede kwaliteit kunnen zijn.

Seizoen 2025
En dat is waar we op de Vennenhof voor gaan: KWALITEIT!
Dus nu eerder stoppen betekend dat we in seizoen 2025 u weer van heerlijke en een voortreffelijke kwaliteit asperges kunnen voorzien.

Aardbeien
Met de aardbeien gaan we nog even door. Na 15 juni en t/m half augustus zijn onze heerlijke Sonsation aardbeien dagelijks te koop in onze verkoopautomaat.

De eerste Lambada aardbeien geplukt!

We hebben we de eerste Lambada-aardbeien🍓 van het seizoen geplukt! 🎉
Het eerste kistje Lambada’s hebben we geschonken aan Hospice Sint-Michielsgestel.
We waren zeer onder de indruk van het goede werk dat daar wordt verricht. Het voelt als een warme familie, met veel toegewijde vrijwilligers. Ook de hoeveelheid steun van heel veel sponsors is indrukwekkend. We hopen dat alle gasten en vrijwilligers genieten van de heerlijke Lambada aardbeien 🍓.
Een klein gebaar om onze waardering te tonen ❤️

Hospice Paranashia

Moederdag 2024

Nog geen inspiratie voor moederdag?

In onze boerderijwinkel kunt u een mooi pakket (laten) samenstellen voor Moederdag.

Voor elk wat wils, aardbeien en/of asperges, aangevuld met (lokale) producten.
Lastig om zelf te kiezen? In onze winkel vindt u veel voorbeeldpakketten.
De basispakketten zijn ook online te bestellen en af te halen op de Vennenhof.

Op Hemelvaartsdag en Moederdag geopend van 10.00-14.00

De eerste asperges gestoken van 2024!

Nog nooit hebben we zo vroeg asperges gestoken!

Op 5 maart stonden de eerste asperges al met hun kopje boven het bed!
Vanaf 16 maart is de winkel weer dagelijks geopend. We verheugen ons om alle klanten weer te verwelkomen. U bent 7 dagen in de week welkom op de Vennenhof voor verse (geschilde) asperges. Ook verkopen wij alle bijproducten voor een heerlijke aspergemaaltijd.

De allerlekkerste asperges vindt u bij de Vennenhof! Kom, proef en ervaar het zelf!

De eerste asperges 2024 in Sint-Michielsgestel bij de Vennenhof gestoken op 5 maart