Bijen

Elke dag een lepel honing houdt de dokter uit de woning!

Honing is niet alleen erg lekker maar ook heel gezond.

Diploma basiscursus Bijenteelt

Op 13-10-2009 heeft Peter het diploma bijenhouder behaald.
De honingbij is cruciaal bij de bestuiving van fruit
Peter ging uitgebreid in op de noodzaak van de aanwezigheid van de honingbij, die met uitsterven wordt bedreigd, op zijn bedrijf. “Het belang van goede bijenvolken is voor de bestuiving van aardbeien cruciaal. Op 13 oktober 2009 ben ik gediplomeerd voor de basiscursus bijenteelt. Dit vanwege het feit dat mijn imker al op leeftijd is en er weinig jonge mensen zijn met bijen. Op dit moment verzorg ik op mijn bedrijf 4 bijenvolken. Om de bijen te ondersteunen met een goed voedselpakket zaaien we dit jaar voor de derde keer akkerranden maar ook hele velden in met een mengsel van boekweit, phacelia en lupinen. Niet alleen een prachtig gezicht voor de burger maar voor de bijen en hommels een geweldige stuifmeelbron en dat betekent vitaliteit om de lange winter door te komen. Zo dragen wij ons steentje bij aan het moeilijke bestaan van de honingbij in onze moderne maatschappij.”

 

V o o r j a a r s h o n i n g :

Honing geoogst na de fruitbloei met allerlei nectar van o.a. wilg, esdoorn, paardebloem, raapzaad, herik, peer, kers, en appel. Deze honing bevat veel verschillende pollen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Voor pollen in de honing kun je niet gevoelig zijn. Door nu deze honing vanaf half januari te gebruiken zou de allergie van de pollen die later massaal via de slijmvliezen binnen komen kunnen afnemen. Geen harde garantie, maar slecht voor de gezondheid kan deze “medicijn” zeker niet zijn. Pittig, ietsje scherp van smaak, behalve als er veel wilg in zit want die honing is heel zacht van smaak.

Z o m e r h o n i n g   

Kan heel variabel zijn doordat er op zeer uiteenlopende drachtplanten gevlogen werd. In mijn zomerhoning meestal groot aandeel van Gelderse roos, lijsterbes, braam, liguster, linde, tamme kastanje, en asperge. Een fijne zachte fruitige smaak. Als het lindeaandeel meer dan 20% is, is dat heel bepalend voor de smaak en de kristallisatiestructuur en mag het lindehoning heten.

Ondersteuning door imker Peter Linnartz

Bijen houden is een zeer intensieve hobby en we zijn erg blij met de ondersteuning van Peter Linnartz om onze bijen gezond te houden, en de honing te slingeren.

Reizen met de bijen

Na de zomerdracht op voornamelijk de linde verhuizen veel volken naar de Biesbosch waar de bijen dan voornamelijk vliegen op de Reuzen-spring-balsemien. Een ander deel gaat op transsport naar de heide op de Veluwe. Bij het oogsten van de laatste honing zorgen we er voor dat voldoende voer in de vorm van eigen honing voor de overwintering aanwezig blijft. Bij veel imkers die niet met de bijen reizen is dit niet mogelijk en moet in de herfst elk volk met 15 kilo suiker gevoerd worden.

Op gezette tijden moeten de volken behandeld worden tegen varroamijten, de grootste veroorzaker van wintersterfte. In mijn imkerpraktijk gebeurt dit met oxaalzuur, een organisch zuur dat ook in de natuur, bijvoorbeeld in Rabarber, voorkomt. Het is een snel afbreekbaar zuur. Ik werk al tientallen jaren zonder chemische bestrijdingsmiddelen en heb ook een eigen wascyclus zodat mijn honing niet gecontamineerd wordt met stoffen die niet in de was en honing thuis horen. Eigenlijk is mijn Balsemien- en Heidehoning biologisch te noemen, maar door de Nederlandse interpretatie van Europese regels mag dat niet op mijn etiket.

Bijenbedrijf LINNARTZ, imker Peter Linnartz

Telefoon:     06 – 127 919 27  

Kristallisatie:

Honing is een oververzadigde oplossing en kan kristalliseren. Dit is een natuurlijk proces. Honing die niet sterk verhit is geweest zal na verloop van tijd kristalliseren. De temperatuur in het bijenvolk is ongeveer 38 graden Celsius. Door gekristalliseerde honing tot 45 graden te verwarmen zullen de kristallen weer overgaan in de vloeibare vorm en zullen ook alle werkzame stoffen als bijvoorbeeld enzymen behouden blijven. Voorjaarshoning kristalliseert vrij snel vanwege het grote aandeel glucose. Bij pure lindehoning met veel fructose duurt het langer en is de structuur minder vast. Heidehoning in pure vorm kristalliseert bijna niet.

Kinderen onder 1 jaar geen honing!

Doordat zuigelingen maar geleidelijk weerstand opbouwen tegen bepaalde bacteriën moet men aan zuigelingen nog geen honing geven. Ik besteed veel aandacht aan het zo hygiënisch mogelijk verwerken van mijn product. Maar doordat bijen ook water halen uit natuurlijke omgeving kan honing in uitzonderlijke gevallen ook bacteriën uit dat oppervlaktewater bevatten. Dit geldt voor alle honing, ook die uit de supermarkt! Voor oudere kinderen en volwassenen is dit geheel ongevaarlijk. Het hoeft voor de wetgever niet op het etiket omdat het gevaar uiterst klein is en omdat het bij moeders bekend moet zijn. Ik wil het hier toch nog even vermelden.

Wij onze bijenstal hebben verhuisd


Onze in mei 2011 gebouwde bijenstal hebben we onlangs moeten afbreken en achter onze schuur op het ‘bouwblok’ weer teruggezet. Omdat we de bijenstal op een stuk grond tegenover ons bedrijf hadden gebouwd waar geen ‘bouwblok’ is voldeden we niet aan de regels van de gemeente Sint-Michielsgestel. De gemeente bleef onverbiddelijk. Zelfs van een brief met 18 ‘groene’ argumenten erin raakte men niet onder de indruk, en dat voor een ‘groene’ gemeente.
Ik hoop dat mijn bijen geen negatieve energie hebben opgedaan met het hele gebeuren rondom hun schuilstal en dat ze in de toekomst in goede gezondheid hun erg belangrijke bestuivingswerk voor ons willen blijven doen.
Mocht een ambtenaar van de gemeente Sint-Michielsgestel de komende zomerperiode, al te welriekend naar het een of ander geurwater, door mijn bijen gestoken worden zal ik mischien wel denken, Eigen schuld, Dikke ….

2012 Het jaar van de bij!


Wij op de Vennenhof zullen hier zeker veel aandacht aan besteden komend seizoen….

Boomrooi- en boomplantdag op 3 en 10 maart bij De Vennenhof

Nieuwe kansen voor de natuur

2012 is uitgeroepen tot het ‘jaar van de Bij’ en dat heeft een reden. Bijen zijn van groot belang voor bestuiving van groenten, fruit en planten en daarmee onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Landbouw en samenleving hebben dus veel belang bij een gezonde Bijenpopulatie. Als je uit je winkelkar alle producten moet halen die door
Bijen bestoven zijn dan houd je vrijwel niets over om mee naar de kassa te gaan. De oorzaak van de huidige Bijensterfte komt door meerdere factoren die elkaar ongunstig beïnvloeden. Als imker wordt je er moedeloos van want waar moet je beginnen? De terugloop van agrarische biodiversiteit is er één van en daar kunnen we iets aan doen door het platteland meer kleur te geven.

Goed nieuws
Op 25 januari jl heeft De Vennenhof met drie andere partijen een groene afspraak getekend op de beursvloer biodiversiteit ‘gezond van Brabantse grond’. De groene afspraak heeft als titel “Boer en Bij”. Het doel van deze afspraak is om de leefomgeving van de Bijen in de Provincie Noord-Brabant te verbeteren. Het platteland is tegenwoordig een grote groene woestijn voor Bijen en het is daarom ook niet verwonderlijk dat Bijen het in de stad beter doen. Daar is meer diversiteit aan stuifmeel voor ze te halen en dat is cruciaal voor de gezondheid van Bijen.

Wij gaan op ons bedrijf de agrarische biodiversiteit verhogen door een windsingel van coniferen te vervangen door drachtplanten. Aan coniferen heeft een Bij namelijk helemaal niets. Drachtplanten zijn planten en struiken die veel en goed stuifmeel en nectar geven voor Bijen en uiteraard ook aan andere bestuivende insecten zoals vlinders en hommels. We kiezen voor verschillende soorten die op verschillende tijdstippen bloeien zodat de Bijen er het hele jaar door plezier van hebben, van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst. Dat zijn juist de tijdstippen dat het essentieel is dat er goed stuifmeel door de Bijen in de Bijenkast gebracht wordt.