Asperges en de aanduidingen

Geen enkele asperge is hetzelfde. Iedere stengel is uniek zowel in vorm, kleur en dikte. De variatie is groot. Hieronder leggen we het kort uit.

het eerst waar op gesorteerd wordt is de dikte.

AAA= 28 mm en dikker

AA=20-28 mm

A=16-20 mm

B=12-16 mm

C=10-12mm

De letters vertellen u dus niets over kwaliteit maar over de doorsnede (dikte) van de asperge.

de volgende beoordeling is de kwaliteit. Is de asperge wit, of violet (van licht roze tot paars) gekleurd. Er zijn ook klasse 2 asperges. Vaak zijn deze iets minder mooi en zijn ze soms bochtig, wat korter van lengte of een beetje roestig. Van deze klasse twee asperges worden vaak twee dikte sorteringen gemaakt. Grof (vanaf 20 mm en op) en een klasse twee fijn (van 12-20 mm).

Waarom is een asperge soms violet en soms wit? als een asperge in het aspergebed omhoog groeit gebeurt dat in het donker en tussen de vochtige, koele grond. De asperge is dan altijd wit. Als de asperge zijn kopje opsteekt boven de grond staat deze bloot aan warmte en kan deze een beetje violet verkleuren. Smaak en textuur veranderen niet door de violette kleur. Geen probleem dus.

Bij de Vennenhof worden alle asperges beoordeeld met het menselijk oog. Hierdoor kunnen er kleine afwijkingen voorkomen in de sorteringen. Grotere aspergebedrijven gebruiken vaak een sorteermachine met camera’s die de verschillende asperges in de juiste klassen sorteert. Beide systemen hebben zowel voor- als naderen.

Bijna alle asperges zijn machinaal te schillen met onze schilmachine. Echter de C asperges en gebroken asperges kunnen wij niet voor u schillen.