Asperge kooktips

Voor een heerlijke maaltijd zijn er diverse mogelijkheden om de asperges te bereiden. Afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid varieert de bereidingstijd.

1 Koken in een (asperge) pan of braadslede. neem warm kraantapwater om de pan te vullen zodat de asperges onder water staan. zet de warmtebron aan en breng water en asperges aan de kook. Zodra het water kookt de warmtebron wat temperen en de asperges afhankelijk van de dikte 5-8 minuten zachtjes laten koken. Na de kooktijd de warmtebron uitzetten en de asperges laten nagaren in het kookvocht. Tijdens dit nagaren af en toe controleren of de asperges de door u gewenste gaarheid bereikt hebben. Het uit de pan halen van de asperges gaat het makkelijkst met een schuimspaan. Uit laten lekken op een uitlekschaal eventueel of op een schaal of groot bord leggen om te serveren. Naar smaak kan er zout, suiker , roomboter worden toegevoegd tijdens het koken. Wij zijn van mening dat goede asperges niks nodig hebben.

2 Grillen van asperges, afhankelijk van de dikte van de asperges op een middelhoog verwarmde grill de asperges 10-12 minuten grillen. regelmatig draaien om verbranden te voorkomen.

3 Wokken van asperges. Kook de asperges van tevoren (blancheren) ongeveer 3 minuten. Daarna in de wokpan verder garen en de andere ingrediƫnten naar recept toevoegen.

4 In de oven in verschillende gerechten bijvoorbeeld een aspergequiche. Meestal worden de asperges van tevoren kort gekookt (blancheren).

5 Stoomoven de bereiding met een stoomoven wint aan populariteit. Kenmerk is een intensere aspergesmaak. Aanwijzingen van de fabrikant opvolgen voor een juiste gaarheid.

Hoe lang moet je asperges koken? Uiteraard is dat persoonlijk, smaken verschillen…..wij houden zelf onderstaand schema aan.

Asperges kokenopzetten in koud water
sorteringmaatKooktijd in minutennagaren in heet water
AAA>28mm1010
AA20-28 mm710
A16-20mm57
B12-16mm25
B stukjes12-16mm1x
B stukjes12-16mmroerbakken 5 minuten op hoog vuur
Hoe lang moet je asperges koken?