Einde aspergeseizoen 2021

Aspergeseizoen 2021 zit er bijna op.
Het patroonsfeest van de heilige Sint Jan op 24 juni (de geboortedag van Johannes de Doper) luidt traditioneel het einde van de aspergetijd in. Dan hebben de aspergeplanten nog voldoende tijd om volgend jaar weer heerlijke asperges te kunnen produceren.
De asperges die je eet, zijn eigenlijk de jonge groeischeuten van de aspergeplant. Vanaf het moment dat de planten beginnen met groeien (Rond begin april, afhankelijk van het seizoen) worden dus telkens de groeischeuten afgesneden. Vanuit de dikke wortels gooit de plant telkens een nieuwe scheut omhoog. Dit kost veel energie. Om te voorkomen dat de plant compleet uitgeput raakt en sterft, moet je op een bepaald moment dus de asperge door laten groeien, zodat er een plant uit kan groeien (het aspergeloof) De einddatum is zo gekozen dat er nog voldoende groeiseizoen over is om ervoor te zorgen dat de wortels weer vol energie gepompt kunnen worden voor volgend jaar. De plant kan door fotosynthese suikers aanmaken in de wortels om de winter te kunnen overleven. De knoppen die na 24 juni de kop opsteken groeien uit tot 1-1.5m hoge planten; heel mooi fijn loof.
Na 24 juni worden de dagen korter. Ga je langer door met steken dan kunnen de asperges niet voldoende reserves opbouwen voor het volgende jaar.

Dus…… wilt u nog een keer genieten van onze heerlijke Brabantse Vennenhof asperges, kom dan snel langs. We zijn geopend tm zaterdag 26 juni. Wacht niet te lang want OP=OP!

Einde aspergeseizoen
Waarom stop je met asperges steken op 24 juni